Co można zrobić z truskawkami?
1. Wydrążyć i wypełnić je czekoladą lub Nutellą. Zadanie można sobie ułatwić ustawiając truskawki w kartoniku po jajkach:
2. Wydrążyć i wypełnić je bitą śmietaną lub masą serową:
3. Maczać w jogurcie i zamrozić. By warstwa jogurtowa była wystarczająco gruba, proces maczania i zamrażanie trzeba powtórzyć kilka razy, za każdym razem czekając, aż poprzednia warstwa zamarznie.
4. Wyciąć z nich różyczkę:
5. Zrobić z nich czekoladowe serca. Jeśli truskawki nie chcą się dobrze ułożyć, można przymocować je wykałaczką, którą wyjmiemy przed podaniem:
6. Przełożyć z bitą śmietaną oraz kawałkami biszkoptu, by stworzyć idealny deser, który można zabrać ze sobą na piknik:
7. Przygotować truskawkowy cukier - aby go zrobić, należy w młynku do kawy rozdrobnić zamrożoną truskawkę i wymieszać ją z cukrem. Cukrem można posypać deser lub inne owoce:
8. Wydrążyć je i wypełnić galaretką - można poeksperymentować z alkoholową galaretką:
9. Zalać czekoladą - aby uzyskać efekt jak na zdjęciu, przed włożeniem truskawek do formy, należy ją wstępnie wypełnić czekoladą. Jako forma może posłużyć tacka do zamrażania lodu:
10. Przygotować fantazyjną kanapkę:
11. Ozdobić nimi KitKatowy tort:
12. Ususzyć, po uprzednim wydrążeniu. Jeśli nie masz do dyspozycji dehydratora, możesz rozłożyć je na papierze do pieczenia i włożyć do piekarnika na około 3 godziny, piekąc je w temperaturze nie wyższej, niż 100 stopni.
Napisz w komentarzu, który pomysł Cię zainspirował :).
No comments:
Post a Comment